Kad god pišem ili govorim o marketing funnel-ima, ne dozvoljavam si ni trunku neozbiljnosti.

Za mene je ta tema ozbiljna kao kirurgu pacijent kojeg treba operirati na stolu.

A kako često nailazim (na žalost), na pitanja vezana za važnost ili sam smisao marketing funnel-a, odlučio sam se napisati par razloga zašto smatram da je marketing funnel ključan za svaki online biznis.

Prvo, šta je to marketing funnel?

Po definiciji: Internet Marketing Funnel (ili samo marketing funnel): je marketinška strategija koja ima za cilj razviti odnos s potencijalnim kupcem od trenutka prvog kontakta s našom marketinškom porukom pa do konačnog cilja. Najčešće se prikazuje kao obrnuta piramida. Kako se potencijalni kupac spušta prema dnu piramide, tako postaje informiraniji, a ujedno gradite odnos sa njim. Na kraju piramide dobijete spremnog i informiranog kupca.

Idemo sada vidjeti koji su to razlozi zbog kojih morate imati marketing funnel kao dio vaše online strategije:

– danas više nije dovoljno dovesti posjetitelja na landing stranicu – ulaz u vaš marketing funnel, pokupiti email te pokušati prodati proizvod. Na žalost ne. Kako se tehnologija razvija i naš način komunikacije s posjetiteljima mijenja, tako se mjenjaju i marketing funnel-i, da kažem evoluiraju. Danas trebate pružiti iskustvo posjetitelju! To je najbolji način diferenciranja od konkurencije te pridobivanja potencijalnih kupaca koristeći marketing funnel-e.

– nisi svi posjetitelji koji dolaze na vašu web stranicu isti. Marketinškim fannelima možete uspješno komunicirati i slati odgovarajuću poruku ljudima koji prvi put dolaze na vašu stranicu, drugačije sa potencijalnim kupcima, a potpuno drugačije s već postojećim kupcima.

– marketing funnel vam daje mogućnost zbližavanja sa potencijalnim kupcima. U moru online “zujanja”, vjerovati danas nekome online jest velika stvar. Marketing funnel vam upravo to pruža, da posjetitelj upozna vas i vaš biznis prije nego što zatražite da nešto kupe od vas. A kako se pozicionirati kao autorite u branši možete saznati klikom na OVAJ LINK. (odvest će vas na članak koji sam napisao na tu temu)

– u nastavku prethodnog razloga, marketing funnel vam daje mogućnost dobivanja informiranog kupca prije nego što mu ponudite svoj proizvod. Zašto je to bitno? Ako je osoba svjesna problema koji ima u životu, ako ste stekli povjerenje kod te osobe i pokaza li kao osoba od povjerenja, kada prezentirate svoj proizvod kao rješenje za njegove probleme, šta mislite da će se dogoditi sa vašom konverzijom? Naravno da će porasti iznad standarda vaše branše i dati vam prednost nad konkurencijom.

– marketing funnel vam omogućava da komunicirate sa potencijalnim kupcima na više nivoa. Bez njih, osuđeni ste na linearni marketing.Imate opciju raditi paralelno više od jednog marketing funnela koji vode istom cilju, s namjerom da olakšaju prodaju i povećaju konverziju. Zašto to ne iskoristiti?

– ne mora biti cilj svakog marketing funnela prodaja. To jest ljepota marketing funnela. Da se razumijemo, naš konačni cilj jest prodaja, od toga živimo, ali pojedini marketing funneli ne moraju imati za cilj prodaju. U stvari, ne mora imati niti jedan. Vašim online marketing funnelima možete dovesti kupce direktno pred svoja vrata ili izvršiti prodaju putem dogovorenog telefonskog poziva. Što je sasvim čest slučaj online.

– možda i najveća prednost marketing funnel-a od svega nabrojanog (osim veće konverzije naravno), jest mogućnost potpune automatizacije. Uz današnju tehnologiju i dostupne alate, možete, ne više uz relativno malo novca, nego bukvalno uz malo novca napraviti automatizirani marketing funnel sa svim njegovim ključnim elementima. I samo tako će te moći potpuno uživati u svom online biznisu.

Nadam se da vam je sada jasnije zašto morate imati marketing funnel kao dio vaše online strategije.

Nemojte dozvoliti da gubite posjetitelje i novce jer nemate marketing funnel. Tehnologija više nije barijera, samo je pitanje vaše volje. A dao sam vam sasvim dovoljno razloga zašto trebate marketing funnel.

Odakle krenuti? Preporučio bih od poznavanja vaše publike, odnosno tipa posjetitelja koji dolaze u doticaj s vašim online biznisom.

Možete preuzeti moj besplatni guide gdje će te naučiti koje tipove posjetitelja imamo i zašto trebate drugačije komunicirati sa svakim različitim tipom posjetitelja.

Evo još jednom link OVDJE.

 

 

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako tehnologija utječe na uspjeh vašeg online biznisa?

Kako pratiti korak sa silnim tehnološkim napretkom – ako se bavite marketingom? Na moju sreću, spadam u one koji obožavaju tehnologiju i sve što ona donosi. Ali…šta ako spadate u one koji nisu baš naklonjeni silnim promjenama? Ili da postavim pitanje ispravno: kako uskladiti marketing i online prodaju sa silnim tehnološkim razvojem i brzinom kojom […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

November 21 5 min. za pročitati

Koji je bolji: Besplatni ili plaćeni promet?

Pitanje koje se vrti još od postanka čovječanstva…možda ne baš toliko dugo, ali od nastanka plaćenih online oglasa definitivno DA! Svi volimo besplatne stvari…tu nema dileme. Tako i besplatni promet koji nam dođe na stranicu je odličan! Po meni, a vjerujte da imam dosta iskustva sa generiranjem, ako se tako može nazvati, takozvanog besplatnog prometa, […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

November 17 4 min. za pročitati

Postanite heroj u svom biznisu!

Kako uspjeti u online biznisu? Ili offline biznis? Uz svu konkurenciju, buku oko nas, nove standarde, tehnologiju, potrebne strategije, marketing funnele, plaćene oglase… Odakle početi, koga slušati, od koga učiti…lako se izgubiti… Ili možda dajemo svemu tome previše pozornosti? Prvi dižem ja ruku i ponekad zapostavim možda i osnovnu stvar svakog biznisa. Potrebno mi je […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  

June 4 4 min. za pročitati

Scroll Up