Sama opcija komunikacije preko texta u vašem oglasu vam daje mogućnost da se dodatno povežete sa publikom. To znači da, osim konačnog cilja – klika na vaš oglas, imate prostora za dublje povezivanje sa publikom.

Vaše kampanje će biti puno efikasnije te će te i sami promijeniti razmišljanje o online oglašavanu ako gledate na oglase kao na način komunikacije pa potencijalnim kupcima, a ne samo prikazivanje vaše marketinške poruke.

Dugi text oglasa, ili da ga nazovemo text koji priča priču vam daje mogućnost da napravite tranziciju ili transformaciju u glavi osobe koja čita oglas od mjesta na kojem se sada nalaze, do mjesta gdje žele da budu.

Ako se odlučite na ovaj tip oglasa, bitno je da sam text pratim određenu formu.

Prema Scott Oldford-u (ovaj članak je napisan prema njegovoj metodi strukturiranja oglasa koji pričaju priču “Storytelling Inside of your Ads”, te sve zasluge idu njemu – njegov pristup smatram iznimno inteligentnim te sam imao potrebu da ga podijelim sa vama), ovakav oglas možemo podijeliti u 6 cjelina:

1) Uvod: obično text oglasa počnemo sa osobnom pričom. Vašom pričom ili vašim iskustvom vezanim za konačni cilj. Priča može biti vezana za vaš početak, ili često korišteno neko negativno iskustvo (zbog naredne točke), ili “borba” koju ste prošli kako bi bili tamo gdje se nalazite sada.

2) Empatija: ako me pitate koje je najjače marketinško oružje koje možete koristiti to bi bila empatija. Ako možete svojom marketinškom porukom postići suosjećanje sa osobom koja joj je izložena, sigurno će te dobiti najbolje rezultate. Zbog toga je bitno da se vašom pričom povežete sa čitateljem, da se može čitatelj poistovjetiti sa njom, da je prošao ili doživio slična iskustva. Tada će te dobiti maksimalnu pozornost.

3) Metoda: pomoću koje ste se uspjeli izvući iz situacije u kojoj ste se nalazili. Ili način na koji ste izdigli iz situacije u kojoj ste se nalazili.

4) Prepreka: koja vas je dovele u situaciju u kojoj ste bili. Da li je to novac, nedostatak vremena, znanja, ili nešto četvrto. Dakle stvar zbog koje ste bili u situaciji iz koje ste se “izvukli” da se tako izrazim.

5) Postignuće: peti element bi bio prikazivanje onoga što ste postigli. Vaš rezultat, uspjeh, čime se ponosite. Prikazivanje stvarnih brojeva je poželjeno. Ali ne na način da se hvalite, nego skromno prikažite vaš uspjeh. Možete pokazati i uspjeh vaši korisnika ali samo pazite da se kvalitetno uklapa u sam tijek priče.

6) Transformacija: kakav je utjecaj ostavilo vaše postignuće na vas, na vašu okolinu, klijente…transformacija koju ste doživjeli (koristeći svoju metodu, program, proizvod…).

Ovu se 6 elemenata koji se trebaju naći u textu vašeg oglasa kako bi postigli maksimalnu povezanost sa vašim potencijalnim klijentima.

Trebate potrošiti malo vremena kako bi mogli sastaviti ovakvu poruku za vaš oglas, kako bi text imao smisla i napravio željeni efekt: a to je transformacija u glavi osobe koja čita oglas od stanja u kojem se sada nalaze pa do stanja u kojem žele biti. Da ima nacrtate kompletnu sliku u njihovoj glavi ovog iskustva.

Ovakav pristup je dosta osoban, da tako kažem, te prema Scott-u puno bolje funkcionira za osobne brendove, solopreneur tipa biznise ili start-up-ove, nego za korporacije ili veće firme.

Preporučio bih da pročitate moj članak o višeslojnom marketingu kako bi razumjeli kada je pravi trenutak za korištenje ovakvog tipa oglasa u vašem marketing funnel-u.

Link se nalazi ovdje.

 

 

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  

Koji je bolji: Besplatni ili plaćeni promet?

Pitanje koje se vrti još od postanka čovječanstva…možda ne baš toliko dugo, ali od nastanka plaćenih online oglasa definitivno DA! Svi volimo besplatne stvari…tu nema dileme. Tako i besplatni promet koji nam dođe na stranicu je odličan! Po meni, a vjerujte da imam dosta iskustva sa generiranjem, ako se tako može nazvati, takozvanog besplatnog prometa, […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

November 17 4 min. za pročitati

Postanite heroj u svom biznisu!

Kako uspjeti u online biznisu? Ili offline biznis? Uz svu konkurenciju, buku oko nas, nove standarde, tehnologiju, potrebne strategije, marketing funnele, plaćene oglase… Odakle početi, koga slušati, od koga učiti…lako se izgubiti… Ili možda dajemo svemu tome previše pozornosti? Prvi dižem ja ruku i ponekad zapostavim možda i osnovnu stvar svakog biznisa. Potrebno mi je […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  

June 4 4 min. za pročitati

Kako se zaštititi od GDPR regulative?

Jedino ako ste uzeli pravo dug godišnji odmor, teško da vas je “zaobišla” tema oko GDPR regulative. Svima nama koji imamo online biznis sa nekom od zemalja iz EU, a prikupljamo podatke osoba koje posjete našu stranicu, podliježemo novom EU regulativom: Od 25.5.2018 na snagu stupa novi zakon o zaštiti podataka osoba koje posjećuju vašu […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

May 23 8 min. za pročitati

Scroll Up