Ljepota, ili jedna od prednosti online marketing leži upravo u tome što možete prodavati a da u stvari ne prodajete – ne direktno.

Ne govorim o ničemu novom niti je u pitanju neka “tajna” strategija…radi se o tzv. Marketingu Baziranom na Sadržaju (MBS).

Da budem još precizniji, vi svojim sadržajem koji objavite, posloženim u određenom slijedu, možete pripremiti potencijalnog kupca na sljedeći korak, pozicionirati se kao osoba od povjerenja, ukloniti nedoumice, povećati njegovu želju za proizvodom, i kada prezentirate sam proizvod, kupnja postaje logična.

Želite emocionalno pripremiti osobu za sljedeći logičan korak – vaš proizvod ili usluga.

Kada to uspijete svojim online sadržajem, prodaja nikada neće biti jednostavnije.

Kako to napraviti?

Trebate dati odgovor na sljedeća pitanja, odnosno znati šta trebaju vjerovati potencijalni kupci prije nego im prezentirate proizvod:

1) Šta znaju o vama ili vašoj firmi? Trebaju li znati vašu priču, vaše iskustvo, jeste li kvalificirani dovoljno, razumijete li njihovu situaciju u kojoj se nalaze, poznajete li njihove svakodnevne potečkoće ili probleme sa kojim se susreću…

2) Šta trebaju vjerovati o sebi samima? Da li je potrebno predznanje kako bi koristili vap proizvod, ili je preduvjet fizičko stanje (mogu li podnijeti recimo trening ili je riječ o nekoj vrsti bolesti, oboljenja, fizičkoj boli – upala, istegnuće mišica itd…), imaju li dovoljno novca, imaju li dovoljno potrebnog vremena…

3) Šta trebaju vjerovati o rješenju? Da li se odnosi na njihov biznis, na njihovo fizičko stanje (ako govorimo o proizvodima za mršavljenje ili treniranje), odgovara li proizvod konkretno za tip zemlje koju žele obrađivati ako je nešto vezano za poljoprivredu, ili na njihovog kućnog ljubimca – pomaže li konkretno njihovoj pasmini, da li je primjenjiv baš za njihovu geografsku lokaciju… Koliko brzo djeluje proizvod, koliko je efikasan, da li je jednostavan za upotrebu, kako djeluju, zašto djeluje na svoj jedinstven način…

4) Šta trebaju vjerovati o ostalim rješenjima (ili drugim pružateljima usluga/proizvodima na tržištu)? Trebaju li znati koje nedostatke imaju nasuprot vašem, jesu li skuplji od vašeg, lošije kvalitete, previše vremena zahtijevaju, da nisu toliko efektivni kao vaš, ili šta trebaju znati o drugim pružateljima usluga i konkurenciji da oni to kriju od njih ili ne žele da znaju…

Pored ove 4 kategorije uvjerenja, potrebno je dodati još jednu a ona se odnosi na:

5) Nedoumice koje potencijalni kupac može imati vezano za vaš proizvod. Zašto se vaše rješenje ne odnosi na njih? Zašto bi pomislili da su druga rješenja bolja za njih? Šta bi ih moglo odbiti od vašeg rješenja? Postoji li nešto o vama što bi ih moglo spriječiti da ne kupe vaš proizvod ili uslugu?

Kada date odgovore na ova pitanja, vi u stvari oblikujete vjerovanja o vama, vašem proizvodu i samoj potrebi za njim kod potencijalnih kupaca.

A to radite sa Marketingom Baziranim na Sadržaju (MBS)

Cilj je strateški educirati potencijalne kupce kako bi sama kupnja bila što jednostavnija kada dođe trenutak kupnje. Trebate pripremiti njihova uvjerenja, ili stvoriti uvjerenje da je vaš proizvod upravo najbolje rješenje za njih.

I kada im prikažete proizvod, da bukvalno skoče na njega, i skoče odmah.

MBS unutar sebe pruža vrijednost, edukaciju, i konkretne stvari koje će pomoći osobi koja ih konzumira, da tako kažem. Nema prodavanja niti se treba konzument sadsržaja osjećati da mu se prodaje jer mu se ne prodaje – educirate ga.

Najbolji marketing sadrži konkretnu vrijednost i osjeća se korisnim ili konkretnim za konzumenta.

“Ako želite nekome promjeniti uvjerenje trebate promjeniti njegovo mišljenje i takođeš njegovo “srce”. Kupnja treba biti emocionalna i logična.” Todd Brown

Content Marketing

Primjere MBS-a, i kako ga raditi, odnosno kakav tip sadržaja možete pružati potencialnim kupcima (format sadržaja nije bitan…text, video, infografika, šta vama više odgovara):

1) Govorite/pisati o (čestim) greškama koje potencijali kupci rade ili u čemu griješe – prikazati greške koje rade i upozoriti ih na njih su uvijek korisne informacije, pravi edukacijski sadržaj.

2) Ispričati priču koja govori o putu od neuspjeha do uspjeha – pogotovo ako je osoba koristila vašu metodu, proizvod. Od mršavljenja, dovođenja u formu, dresiranja ljubimca, ili konkretna zarad…

3) Objasniti kako prepoznati lažne ili neistinite informacije – to povećava potrebu za točnim podatcima ili osobi koja im to može pružiti – vama.

4) Objasniti im šta nešto nije – npr. šta vaš program ili proizvod nije kako ne bi stekli pogrešan dojam, pogrešna očekivanja a samim tim ih usmjeravate na realna očekivanja i pozicionirate svoj proizvod ili uslugu.

5) Reći šta NE raditi – dosta čest tip sadržaja. Npr. možete govoriti o stvarima koje nisu zdrave za njih, financijski nisu opravdane itd…

6) Govoriti kako uraditi stvari o kojima trebaju znati više: šta trebaju raditi kako bi ostvarili određene ciljeve, tipa izgubili na kilaži, imali uspješniju online kampanju, bolje spavali…

7) Reći im šta uraditi ali ne najbolji način ili kako to uraditi. Ne želite otkriti sve ali ipak želite pružiti konkretnu vrijednost i korisne informacije.

8) Ispričati nečiju priču (klijentovu) o konkretnom uspjehu – ljudi će više vjerovati osobama koje su imale kontakt sa vašom uslugom ili proizvodom nego vama samima jer znaju da će te vi naravno govoriti u svom interesu. Ovakav sadržaj je uvijek dobrodošao.

9) Govoriti o tome zašto ne poduzeti ništa nije dobra opcija (ili nije opcija) – česti primjeri u marketingu su gubitak profita jer se ne poduzimaju potrebni koraci, što ntko od nas ne želi u biznisu.

10) Govoriti zašto drugi stručnjaci griješe ili gdje griješe – ako ste dovoljno stručni u onome što radite. Ovakav sadržaj vam stvara autoritet.

11) Ispričati uspješnu priču jednog dana života korisnika je isto informativan sadržaj koji može pomoći u što boljem razumijevanju vašeg proizvoda ili usluge i kako konkretno djeluje/funkcionira.

12) Pokazati “prljave” male tajne, npr. koje recimo advokati ne želi da znate, ili stomatolozi, ili drugi marketinški stručnjaci, privatni treneri čuvaju za sebe…

 

I to bi bio načina kako koristi edukacijsku sadržaj za vaš marketing. Način na koji pripremate potencijalnog kupca za sam proizvod a pri tome ga educirate, dajete konkretnu vrijednost.

Svi ovi tipovi sadržaji trebaju biti servirani u određenom slijedu kako bi informacije posjetiteljima imale smisla. Koristimo takozvane marketinške nivoe koji su postavljeni prema nivou svijesti posjetitelja o nama (pojedincu ili firmi) i našem proizvodu/usluzi.

Ako želite saznati koje greške radi većina kada krene sa online marketingom, pozivam vas da preuzmete moj besplatni vodič “U 3 koraka do više kupaca”. Saznat će te kako izbaciti “faktor sreće” iz vašeg biznisa a da pri tome povećate profit sa postojećim posjetiteljima, te koje konkretno nivoe svijesti imamo.

=>> Besplatni vodič (guide) možete preuzeti ovdje!

 

 

 

 

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 176
 •  
 •  
 •  
[easy-social-share]

Besplatni promet i SEO Optimizacija – Kako rangirati stranice na sami vrh web tražilica?

SEO Optimizacija – you love it or hate it! Cilj mi je pokazati vam šta trebate znati o rangiranju stranica i kako dobiti kvalitetan besplatni promet (posjetitelje) s tražilica. Bez obzira ako do sad nikad niste čuli za “SEO optimizaciju”. Plaćeni promet je moj No.1 što se tiče izvora posjetitelja. Ali ne treba zanemariti (ni […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

September 23 32 min. za pročitati

Koja su 3 ključna elementa koja će automatizirati dobar dio vašeg online marketinga?

Odgovor bi bio: – Pravi alat – Automatizacija – Segmentiranje Pogledajte video gdje sam detraljnije objasnio sva 3 elemnta:   Zašto bi Vas to TREBALO zanimati? Jer ovdje vrijedi Paretov zakon 80/20. Odnosno 80% vašeg profita dolazi od 20% osoba iz vašeg biznisa. Drugim riječima, znate li vi tko su osobe koje pridonose rastu vašeg […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

May 8 < 1 min. za pročitati

Što je sve potrebno da bi dobili besplatni promet sa tražilica – SEO u 2019

Plaćeni promet meni je najdraži izvor posjetitelja, ali to ni slučajno ne znači da treba zanemariti organski promet. SEO treba svakom online biznisu biti dio marketinške strategije, pogotovo one dugoročne. Zašto SEO? Samo u Google se pretražuje preko 3.5 milijardi pretraga…dnevno. To je ogromna količina potencijalnih kupaca i nepresušan izvor prometa. Ali kako rangirati stranice […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 6
 •  
 •  
 •  

January 31 3 min. za pročitati