Kako pratiti korak sa silnim tehnološkim napretkom – ako se bavite marketingom?

Na moju sreću, spadam u one koji obožavaju tehnologiju i sve što ona donosi. Ali…šta ako spadate u one koji nisu baš naklonjeni silnim promjenama?

Ili da postavim pitanje ispravno: kako uskladiti marketing i online prodaju sa silnim tehnološkim razvojem i brzinom kojom se mijenja?

Jesno li već sad u zaostatku sa najnovijom tehnologijom? Hoće li nas pregaziti konkurencija koja se bolje razumije u tehnologiju od nas? Da li je moguće pratiti ovaj razvoje?

Odgovor bi bilo: nije moguće!

Ovo su potpuno pogrešne pretpostavke i način razmišljanja, a opet, mnoge muči tehnologija. I sad ću vam olakšati stvar…što se tiče marketinga i prodaje online, tehnologija nikada nije bila ključna, niti će činiti razliku koja će odlučiti hoće li vaš biznis uspjeti ili propasti…na svu sreću.

Kako trebate gledati na tehnologiju i njen razvoje?

Tehnologija je samo sredstvo prenošenja vaše poruke i načina komunikacije. A vaša poruka i sama komunikacija ne ovisi o tehnologiji.

Nećete vi napisati bolji text oglasa ako znate koristiti Facebook oglašivačku platformu! Ona će vam samo pomoći da distribuirate vaš sadržaja, vašu poruku, ali ne i kvalitetu vašeg sadržaja.

Nadam se da vam je sad jasnije koliko tehnologija NE utječe na uspjeh vašeg biznisa. Ja vas naučim za 2 sata sve što trebate znati o samo Facebook oglašivačkom software-u, ali nema šanse da vas naučim u 2 sata kako se ispravno radi marketing. Ali to sad nije tema ovog videa…

Ono što bih još želio napomenuti, a vezano je upravo za najnovije tehnološke trendove i izmjene online svijetu: prije par dana, u svom Facebook newsfeed-u gledam video Gary Vaynerchuk-a. Nije ga potrebno posebno predstavljati…svjetski brend, medijski megaloman.

Gledam video od 2 minute gdje Gary, evo sad već krajem 2018-e, govori kako ciljati kupce koristeći YouTube.

Savjet koji Gary daje jest sljedeći: ako želite uspjeti sa YouTube oglasima, biti ispred svojih kupaca, tako što:
– prvo iskoristite google keyword tool, što je Googleov besplatni alat gdje možete naći sve ključne riječi koje ludi kucaju u Google search i tako naći ključne riječi vezane za vašu branšu…ako slučajno niste znali.

– nakon toga, Gary savjetuje da pomoću tih ključnih riječi ubacujete reklame u YouTube videe – kao osoba će doći gledati neke gluparije i odjedanput vidi oglas za proizvod koji je tražila prijem mjesec dana – bit će super relevantan oglas i velika mogućnost kupnje.

Nije mi cilj bio da vas educiram kako iskoristiti video oglase koristeći Google, nego mi je cilj nešto potpuno drugo…o tome za sekundu…

Da se još samo malo vratim na Gery-ja…on priča sa toliko energijom o ovome kao da je to nešto što je on otkrio. Ali u stvari, to je strategija za koju ja znam već jedno 5-6 godina. Možda netko od vas i duže. I šta bi trebao pomisliti kako Gary “zaostaje” za mnom 5-6 godina? Ni slučajno! A evo i zašto…

Zaključak ove priče: strategije, marketinške strategije koje su funkcionirale prije 5-6 godina, prije 50-60 godina će funkcionirati danas, i u budućnosti. Tehnologija će vam pomoći da na lakši način dođete do potencijalnih kupaca.

Ali ono što je ključno, i jednina presudna stvar u svemu ovome jest sljedeće: nemojte biti oni koji će reći “Gary (ili Mišo) pričaju o nečemu što je već zastarjelo”, ili “a kad sam ja to čuo…”, budite oni koji to rade i primjenjuju u svoj biznis! Uzmite stvar u svoje ruke, i tek tada će te primijetiti razliku. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Toliko od mene.
Mišo,
Vaš Digitalni Spartanac

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Koji je bolji: Besplatni ili plaćeni promet?

Pitanje koje se vrti još od postanka čovječanstva…možda ne baš toliko dugo, ali od nastanka plaćenih online oglasa definitivno DA! Svi volimo besplatne stvari…tu nema dileme. Tako i besplatni promet koji nam dođe na stranicu je odličan! Po meni, a vjerujte da imam dosta iskustva sa generiranjem, ako se tako može nazvati, takozvanog besplatnog prometa, […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

November 17 4 min. za pročitati

Postanite heroj u svom biznisu!

Kako uspjeti u online biznisu? Ili offline biznis? Uz svu konkurenciju, buku oko nas, nove standarde, tehnologiju, potrebne strategije, marketing funnele, plaćene oglase… Odakle početi, koga slušati, od koga učiti…lako se izgubiti… Ili možda dajemo svemu tome previše pozornosti? Prvi dižem ja ruku i ponekad zapostavim možda i osnovnu stvar svakog biznisa. Potrebno mi je […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  

June 4 4 min. za pročitati

Kako se zaštititi od GDPR regulative?

Jedino ako ste uzeli pravo dug godišnji odmor, teško da vas je “zaobišla” tema oko GDPR regulative. Svima nama koji imamo online biznis sa nekom od zemalja iz EU, a prikupljamo podatke osoba koje posjete našu stranicu, podliježemo novom EU regulativom: Od 25.5.2018 na snagu stupa novi zakon o zaštiti podataka osoba koje posjećuju vašu […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  

May 23 8 min. za pročitati

Scroll Up