Dosta rasprave se vodi oko same dužine texta u samom Facebook oglasu, koja je opcija bolja…

Po meni, ako uopće razmišljate između ove dvije opcije, već ste krenuli pogrešnim putem. Iako govorimo o textu oglasa, ovo su kompletno dvije različite stvari koje se ne mogu baš uspoređivati ili trpati pod istu kategoriju.

Zašto? Prije nego dam odgovor, moram se vratiti na stanje uma osobe koja će konzumirati sadržaj oglasa, odnosno trebate znati vi, kao oglašivač, tkome se želite obratiti, uz još jednu bitnu stavku. I o njoj malo kasnije.

Kao što već znate, većinu vaših posjetitelja možemo svrstati u 3 kategorije (ako ne znate koje su to 3 kategorije preuzmite moj besplatni eBook ovdje). Pored 3 kategorije posjetitelja, imamo i 4 vrste oglasa koje radimo:

1) Kreiranje publike

2) Generiranje pretplatnika

3) Awareness ads

4) Sales ads

Svaka od njih ima različit cilj sa svojom različitom porukom i nivoom svijesti posjetitelja.

I za svaku od njih možemo koristiti i duži format texta i kraći. Ovisi o branši i vašoj publici, ali još bitnije, cilju koji želite postići.

Koji je izbor vama bolji, možete jedino znati ako testirate obje opcije, nikao se nemojte oslanjati na preporuke, šta drugi kažu ili nečija iskustva.

Ono što vam ja mogu preporučiti, jest kako na ispravan način koristiti obje opcije. A na vama je da ih testirate.

Da vam dam odgovor zašto ja ne svrstavam u isti koš dužinu text oglasa. Uzmimo za primjer privi tip oglasa, bildanje publike:

Preporuka je da treba koristiti krati oglas koji najčešće sadržava pitanje u sebi ili intrigira čitatelja kako bi klinku na sam oglas, posjetio vašu stranicu te će dalje sam text na vašoj stranici odraditi drugi dio posla.

To je sasvim OK, i sam koristim ovakav pristup u većini svojih oglasa prvog nivoa. Prednosti ovakvog tipa texta oglasa:

– Idealna strategija za kreiranje retargeting liste, pogotovo ako promovirate članak na prvom nivou vašeg marketing funnel-a (osobno koristim troslojni marketing, više možete saznati ovdje).

– Vaš click-through-rate (CTR) će biti veći a samim tim i cijena oglasa manja

Međutim, ono što trebate znati jest, kada se koristite ovakav pristup, privući će te i veliki broj osoba kojima će na prvu biti možda interesantno ono što pročitaju u oglasu te iz neke čiste znatiželje kliknu na oglas.

I sad odlazim u konflikt sa onima koji kažu da treba izbjegavati duge oglase sa osobama koje nisu upoznate sa vama niti sa vašim brendom.

Ja kažem da treba, odnosno da slobodno možete koristiti dugi text zbog sljedećeg:

– pametnim korištenjem dužeg texta oglasa identificirat će te osobe koju su istinski zainteresirane za temu o kojoj govorite

– dobit će te kvalitetnije posjetitelje vašoj stranici

– samim tim smanjit će se broj posjeta, ali kao što rekoh, kvaliteta će porasti

– micro targeting je reklamiranje budućnosti, i biti relevantan osobi je primarni cilj online marketinga, tako da će te ovim pristupom definitivno biti bliži tom cilju.

Kao što vidite iz ovog primjera, obje opcije imaju svoje prednosti. Pa kako se odlučiti kojim putem krenuti?

Vaš biznis kao i vi jest jedinstven, tako će se i vaša poruka unutar oglasa drugačije ponašati (u smislu reakcije osoba koje vide oglas) ili zvučati drugačije od konkurencije. Samim tim će i vaši rezultat biti drugačiji.

Jednostavno testirajte obje opcije i gledajte koja vam donosi veću konverziju kroz određen vremenski period. Ni slučajno gledati trenutnu konverziju samog oglasa nego koliko osobe koje su došle kroz taj oglas doprinose vašem biznisu jer će sigurno biti manji postotak posjeta kod opcije dužeg oglasa.

Ali samim tim, što su osobe više izložene vašoj marketinškoj poruci, to će njihova dugoročna vrijednost biti veća.

Online biznis je ipak biznis koji treba gledati na duže staze, te se trebate držati one opcije koja vama doprinosi više a ne da se vodite vlastitim emocijama ili donosite odluke na temelju njih ili vašeg mišljenja, ili nečije preporuke.

Ako niste sigurni kada koristiti kratki a kada dugi text u oglasu, onda se definitivno možete držati sigurne i provjerene strategije, a to je da koristiti ove opcije ovisno o nivou svijesti osobe kojoj se obraćate.

Provjereno je da, osoba koja je upoznata sa vama i vašim brendom, spremna potrošiti više vremena sa vama, pa tako će i duži format oglasa pokazati bolje rezultate kod tih osoba.

Ono što jest bitno kod oglasa sa dužim textom jest sam format text i šta napisati. A nema boje opcije od texta koji priča priču.

Znate li kako koristiti priču ako izaberete dugi format texta oglasa?

Napisao sam članak koji je posvećen upravo toj temi. Kliknite ovdje i saznajte kojih 5 elemenata treba sadržavati text vašeg oglasa.

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 12
 •  
 •  
 •  
[easy-social-share]

Besplatni promet i SEO Optimizacija – Kako rangirati stranice na sami vrh web tražilica?

SEO Optimizacija – you love it or hate it! Cilj mi je pokazati vam šta trebate znati o rangiranju stranica i kako dobiti kvalitetan besplatni promet (posjetitelje) s tražilica. Bez obzira ako do sad nikad niste čuli za “SEO optimizaciju”. Plaćeni promet je moj No.1 što se tiče izvora posjetitelja. Ali ne treba zanemariti (ni […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

September 23 32 min. za pročitati

Koja su 3 ključna elementa koja će automatizirati dobar dio vašeg online marketinga?

Odgovor bi bio: – Pravi alat – Automatizacija – Segmentiranje Pogledajte video gdje sam detraljnije objasnio sva 3 elemnta:   Zašto bi Vas to TREBALO zanimati? Jer ovdje vrijedi Paretov zakon 80/20. Odnosno 80% vašeg profita dolazi od 20% osoba iz vašeg biznisa. Drugim riječima, znate li vi tko su osobe koje pridonose rastu vašeg […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

May 8 < 1 min. za pročitati

Što je sve potrebno da bi dobili besplatni promet sa tražilica – SEO u 2019

Plaćeni promet meni je najdraži izvor posjetitelja, ali to ni slučajno ne znači da treba zanemariti organski promet. SEO treba svakom online biznisu biti dio marketinške strategije, pogotovo one dugoročne. Zašto SEO? Samo u Google se pretražuje preko 3.5 milijardi pretraga…dnevno. To je ogromna količina potencijalnih kupaca i nepresušan izvor prometa. Ali kako rangirati stranice […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 6
 •  
 •  
 •  

January 31 3 min. za pročitati