Kada bih morao odabrati jednu online strategiju za izgradnju online biznisa to bi bio email marketing.

Pa da obrazložim tvrdnju iz naslova…zašto “tajno” oružje?

Iz jednog jednostavnog razloga…jer ljudi ne koriste email marketing na svoj mlin, da se tako izrazim.

Skoro pa će jedno desetljeće kako sam u online marketing svijetu (u trenutku pisanja ovog post-a). Svjedočio sam mnogim promjenama, rastu i padu određenih strategija, pingvinima, pandama i kojekakvim pticama (tko je u SEO svijetu zna o čemu govorim), ali jedna stvar niti je gubila na značenju, niti svojoj vrijednosti: email marketing.

Ostavimo na stranu zlouporabu, spamovanje, prostituiranje i druge kojekakve negativne načine korištenja email marketinga.

Ja se ovdje isključivo obraćam ljudima koji žele imati ili imaju ozbiljan i moralan online biznisa te ga žele unaprijediti.

Ni jedan drugi kanal ili oblik oglašavanja vam ne dozvoljava toliki “intiman” odnos, ili nivo poznavanja pretplatnikove trenutne potrebe i/ili interesiranja kao email marketing.

Pa zašto onda to ne iskoristiti za izgradnju svog biznisa?

Prvi put kaka su autoresponderi (software-i za masovno slanje emailova) pojavili na tržište, te pružili mogućnost ubacivanja imena u email samog pretplatnika, izazvali su revoluciju.

Danas je to skroz uobičajeno, pa čak više ni potrebno toliko. Svi znamo da, kada dobijemo email sa svojim imenom, da nije pisan samo za nas.

Ali postoji druga i bolja opcija. Pisati personalizirane emailove, odnosno kao da se obraćate jednoj osobi.

Generički emalovi su već podavno out, kao i marketinške poruke pisane u tom kontextu.

Zasićeno tržište, bombardiranje sa svih strane…diferenciranje je danas ključ.

Općenito, najlakši način izdvajanja od svih (ne samo konkurencije) jest poznavati ciljanu publiku što bolje kako bi se mogli obraćati na što osobnijem nivou.

Isto vrijedi i za email marketing.

Vi kao mali ili srednji poduzetnik, ili kako solopreneur (eng. naziv za samostalnog poduzetnika), imate dodatnog asa u rukavu nasprem korporacija.

Ludi žele raditi sa ljudima, ne zaboravite to. Kako vama to konkretno pomaže?

Pa dozvoljava vam da se predstavite kao osoba. Ne morate paziti da sve bude savršeno, ne morate se izražavati politički niti čak skroz ni gramatički isparao (mala odstupanja mogu bili simpatična ili čak postati prepoznatljiva za vaš brend). Imate na raspolaganju jednu slobodu koju si korporacije ne mogu priuštiti.

A upravo ta sloboda, pokazivanje ljudske strane, ono bukvalno što jeste, bez lažnog pretvaranja i glume, će vam donijeti prednost i posjetitelje. Mogu reći i veće povjerenje. A povjerenje je bitan faktor online.

Ali ima još jedna, danas veoma bitna stvar…

Kao što je “revolucija” bila dodavanje imena pretplatnika u samo tijelo ili naslov poruke, danas to radimo kvalitetnom segmentacijom.

Po meni, bez konkurencije, najbolje je segmentirati po interesu, pa onda dalje, ovisno o branši, nekim drugim faktorima (spol, dob, uređaj, lokacija…).

Segmentiranje zahtijeva dodatni posao, dodatu tehnološku mogućnost segmentacije od strane software-a kojeg koristimo za slanje emailova, ali gradimo biznis na duge staze a ne za sutra. Tako da se dodatni trud definitivno isplati. Da li to povlači dodatnog posla? Naravno. Nitko nije rekao da je online marketing lagan. Ali nije ni težak, samo treba znati šta raditi.

Da se vratimo na segmentiranje… Postoji naravno nekoliko načina segmentacije po interesu. Ne postoji najbolja praksa ali postoje provjereni modeli koji se mogu vrlo jednostavno iskoristi i primijeniti (što preporučujem).

Uradio sam kompletnu analizu strategije segmentacije email liste Frank Kern-a kada je promovirao jedna svoj proizvod.

(i Todd Brown-a, i Peter Garety-a, i Jack Born-a, usput da napomenem…)

Ne stane sve u jedan blog post (a i na engleskom je) pa koga zanima neka mi se javi preko kontak forme i šaljem besplatno.

On je koristio čak i segmentaciju email liste po minutama pogledanog promotivnog videa (da, i to je moguće i ne zahtijeva nikakvo programersko znanje da bi se napravilo).

Definitivno se isplati saznati više.

Pa da zaključim.

Email marketing funkcionira još uvijek, definitivno. I funkcionirat će još dugo…dugo…

Dvije stvari veoma bitne kako bi vaša email marketing kampanja bila uspješna:
1) personalizirane kampanje
2) segmentacija

Dodatna pitanja preko kontakt forme. Evo LINK.

Toliko od mene u ovom postu.

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Što je sve potrebno da bi dobili besplatni promet sa tražilica – SEO u 2019

Plaćeni promet meni je najdraži izvor posjetitelja, ali to ni slučajno ne znači da treba zanemariti organski promet. SEO treba svakom online biznisu biti dio marketinške strategije, pogotovo one dugoročne. Zašto SEO? Samo u Google se pretražuje preko 3.5 milijardi pretraga…dnevno. To je ogromna količina potencijalnih kupaca i nepresušan izvor prometa. Ali kako rangirati stranice […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

January 31 3 min. za pročitati

Kako imati maksimalno uspješne oglase?

Uspjeh kod korištenja plaćenih oglasa ne definira količina znanja koju trebate imati, na sreću, nego: Vaša mogućnost da u što kraćem roku saznate koje ciljane skupine će VAMA dati maksimala ROI. U videu ispod možete vidjeti kako jednostavno testirati više interesa bez da gubite vrijeme na kopiranju kampanja (stari način):   Kako to postići? Samo […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  

January 21 1 min. za pročitati

Kako tehnologija utječe na uspjeh vašeg online biznisa?

Kako pratiti korak sa silnim tehnološkim napretkom – ako se bavite marketingom? Na moju sreću, spadam u one koji obožavaju tehnologiju i sve što ona donosi. Ali…šta ako spadate u one koji nisu baš naklonjeni silnim promjenama? Ili da postavim pitanje ispravno: kako uskladiti marketing i online prodaju sa silnim tehnološkim razvojem i brzinom kojom […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

November 21 4 min. za pročitati

Scroll Up