Kada govorimo o dva osnovna elementa online svijeta, grafici i sadržaju, za mene nema dileme, sadržaj je ispred i za nekoliko koraka. Iznimke mogu biti u nekim baš specifičnim slučajevima.

Zašto tako mislim? Nekoliko je razloga, subjektivnih i objektivnih.

Osobno mislim da dobar i kvalitetna sadržaj može nadoknaditi lošu grafiku, ali s druge strane, na oko super grafika ne može nadoknaditi loš sadržaj.

Naravno, idealna kombinacija je dobar sadržaj s kvalitetnom grafikom, što svi dans želimo. Ni slučajno ne želim da pomislite kako na grafiku treba obratiti manje pozornosti. Naprotiv, dalje u tekstu ću pokazati i koliko je bitna…

Objektivno, grafika, odnosno vizualni trendovi se mijenja vremenom. Grafika također prati i tehnologiju i tehnološke trendove. Što je po meni i plus.

Ali tu su i “vanjski” faktori koji oblikuju online trendove, a dva najveća koja su utjecala na promjenu standarda grafičkog izgleda današnjih web stranica su Facebook i Google.

Ne samo da su utjecali podsvjesnim povezivanjem boja za određene pojmove (i.e. plava s društvenim mrežama), nego su nam podsvjesno ugradili način na koji konzumiramo web sadržaj.

Mali savjet ako slučajno niste već podesili svoju stranicu na ovaj način: ako koristite Facebook ili Google kao jedan od izvora prometa na vašu web stranicu, pripazite na to da vam prva stranica na koju posjetitelj dođe sa društvenih mreža sadrži sljedeća 3 elementa
– boje koje su vidjeli na oglasu da parte boje na stranici na koju dođu
– text koju su vidjeli na oglasu prati text koji vide na toj stranici
– izgled i način konzumiranja sadržaja koji se nalazi na stranici treba biti sličan onome na Facebooku ili Googleu, dakle u jednom središnjem redu u smjeru prema dole, bez elemenata sa strana koji bi odvratili pozornost na sebe, ili bar u skroz minimalnom omjeru ako je to baš nužno.

Primjer ovaj članak koji upravo čitate. Savršeno prilagođen tim izvorima prometa.

Ako dizajn vaše strance ne prati navedene savjete može doći do pada konverzije (ako je landing stranica u pitanju) i većeg bounce rate-a (kraćeg vremena zadržavanja na stranici). Testirano i provjereno od mnogih priznatih online kompanija. Nisam to ja izmislio ili je meni prvo palo na pamet.

Zbog navedenih razloga možete vidjeti ogroman utjecaj društvenih mreža na današnji dizajn web stranica.

A kako i Facebook i Google imaju dosta jednostavnog sučelje, od današnjih web stranica se isto očekuje. Ne treba pretjerivati niti pokušavati zadiviti posjetiteljima nekim nepotrebnim grafičkim elementima.

Ono što trebate imati i što je nužno ne samo za brendiranje nego i za sam online marketing jest konzistentnost dizajna i boja koje koristite

E sad nakon uvodnih riječi idemo na konkretnu poveznicu dizajna (grafike) i online marketinga:

Kada govorimo o grafici u marketinškom smislu, tada mislimo na vizualni identitet koji trebate imati i kojeg se trebate držati kroz čitavu vašu marketinšku kampanju.

Vaša grafička strana marketinga treba biti konzistentan odnosno pratiti prepoznatljiv vizualni identitet:

Bilo koji medij da koristite, morate imati unaprijed pripremljene smjernice kojima će te se voditi kada radite grafiku. Bilo da radite logo odmah na prvu, pa do ostalih karakterističnih grafičkih elemenata koje možda koristite tipa vizit kartice, brošure, flayeri, web stranica, banneri, olovke itd.

Vašim vizualnim identitetom želite stvoriti način na koji vas doživljava vaša publika.

To ima ogromnu ulogu ne samo u grafičkoj konzistentnosti nego i u identificiranju i privlačenju ciljane publike. Vaša publika će se lakše poistovjetiti s vama te će to pridonijeti boljoj konverziji.

Ono što ja volim predložiti svojim klijentima, a ja to isto radim za sebe, jest korištenje moodboard-a.

Moodboard je kombinacija slika, boja i vizualnih formi koje predstavljaju vaš brend. Moj primjer je slika koju ste vidjeli malo više iznad.

Prilikom izrade bilo kojeg elementa vašeg marketing funnela koji ima veze sa grafikom, tipa landing stranice, oglasa, sales page-a, možete se pozvati na moodboard i provjeriti da li se slaže s njim.

Definitivno će vam pomoći pri održavanju grafičke konzistentnosti i osjećaja koji posjetitelj ima kada prolazi kroz elemente vašeg funnela.

Pomoći će vam da ne dolazi do nekog velikog odstupanja u bojama, fontovima, osjećaju koji želite prenijeti. Pogotovo ako vam netko drugi radi grafiku, imat će te jednostavnu ali odličnu smjernicu za dizajnera.

Da zaključim. Mi ljudi generalno nismo skloni promjenama pa tako ni vaš vizualni identitet ne smije oscilirati. Ako dođe do nekog velikog osciliranja u bojama ili grafici, podsvjesno se može desiti da dođe do nepovjerenja što ubija konverziju.

Sa druge
strane, dosljedan vizualni identitet vam podiže kredibilnost i konverziju a to svi želimo.

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  
[easy-social-share]

Besplatni promet i SEO Optimizacija – Kako rangirati stranice na sami vrh web tražilica?

SEO Optimizacija – you love it or hate it! Cilj mi je pokazati vam šta trebate znati o rangiranju stranica i kako dobiti kvalitetan besplatni promet (posjetitelje) s tražilica. Bez obzira ako do sad nikad niste čuli za “SEO optimizaciju”. Plaćeni promet je moj No.1 što se tiče izvora posjetitelja. Ali ne treba zanemariti (ni […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

September 23 32 min. za pročitati

Koja su 3 ključna elementa koja će automatizirati dobar dio vašeg online marketinga?

Odgovor bi bio: – Pravi alat – Automatizacija – Segmentiranje Pogledajte video gdje sam detraljnije objasnio sva 3 elemnta:   Zašto bi Vas to TREBALO zanimati? Jer ovdje vrijedi Paretov zakon 80/20. Odnosno 80% vašeg profita dolazi od 20% osoba iz vašeg biznisa. Drugim riječima, znate li vi tko su osobe koje pridonose rastu vašeg […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

May 8 < 1 min. za pročitati

Što je sve potrebno da bi dobili besplatni promet sa tražilica – SEO u 2019

Plaćeni promet meni je najdraži izvor posjetitelja, ali to ni slučajno ne znači da treba zanemariti organski promet. SEO treba svakom online biznisu biti dio marketinške strategije, pogotovo one dugoročne. Zašto SEO? Samo u Google se pretražuje preko 3.5 milijardi pretraga…dnevno. To je ogromna količina potencijalnih kupaca i nepresušan izvor prometa. Ali kako rangirati stranice […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 6
 •  
 •  
 •  

January 31 3 min. za pročitati