Imati svoj privatni online biznis…biti svoj šef…

Upravljati kompletnim sustavom iz ugodne fotelje radne sobe ili ureda…

Imati globalno tržište na samo par klikova udaljenosti…

Radno vrijeme…šta je to?

Samo su neki od prednosti, i težnji, svih nas koji imamo online biznis ili onih koji se spremaju poreknuti svoj online biznis.

Međutim, kada ga pokrenemo, bez obzira koliko naša ideja bila jedinstvena, ili koliko entuzijastični bili, vrlo brzo će te shvatiti da ste samo kap u moru.

Ako vam mama, tata, brat, susjed, prijatelj kažu da imate super ideju i da bi oni to sigurno kupili, recite im hvala i otiđite na internet i saznajte da li tržište stvarno treba tu “jedinstvenu” ideju i koliko veliko (ugrubo) je tržište kojem ga možete ponuditi. Da li ono uopće postoji.

Napomena: Ne želim ni slučajno da ovo netko shvati kao nekakvo obeshrabrenje ili odgovaranje od online biznisa ili bilo kakvog oblika privatnog biznisa. Čak štoviše, čestitam na hrabrosti, gurajte svoje snove, te vam želim svu sreću! (iako sreća nema veze sa uspjehom online)

Ono što u stvari želim, jest skrenuti pozornost na potencijalne opasnosti i upozoriti na najčešće greške ili čak zablude, kada govorimo o online biznisu.

Da nastavim…postavili ste stranicu, izgleda mrak. Mobilno responzivna, loada se u mikro sekundama (da malo pretjeram).

Objavili ste čitavom svijetu (preko društvenih mreža) za vaš proizvod/uslugu, kupio tetak prvi proizvod, vi super uzbuđeni, refrešate PayPal account u iščekivanju iduće kupnje ali ona nikada da dođe.

Na žalost, to je sudbina velike većine online biznisa.

Jedan scenario koji sam i sam proživio na žalost, tako da sam se prisajući ovo, nerado sjetio i svojih online početaka.

Oslanjati se na faktor sreće u online biznisu je ravno poslovnom ubojstvu.

Stvari neće, da još jednom ponovim…stvari se neće same od sebe razviti, niti će te biti primjećeni u toj mjeri da će vam biznis procvjetati samo iz razloga što ga imate. Postoji tu viralni fenomen koji “pogodi” pojednine biznise, ali to su samo pojedini…

Nedavno sam čitao da se prosječno pokrene 83.000 online biznisa…dnevno. I to je neka neslužbena brojka. Tko zna koji je pravi broj. A broj stranica koji nastaje svaki dan…pa mislim da se taj broj ni u školi ne uči (šala naravno).

Ono što želim reći jest da više nije 1996 i da posjedovanje extra prelijepo-brze stranice danas apsolutno ništa ne znači…svi to imaju.

Uzdati se u sreću i jedinstvenost svog proizvoda (vrati se dvije rečenice ranije i vidi koliko “jedinstvenih” biznisa se pokrene dnevno) ne garantira uspjeh. Na žalost.

Ono što vam treba jest provjerena metoda kojom će te se moći dignuti iz silnog zujanja da tako kažem, identificirati potencijalne kupce i postati bitni u svom tržištu, svojoj publici.

Kao što je Gary V. rekao: “Danas vam nisu samo konkurencija ljudi iz vaše branše…danas se natječete i sa zubatima, i sa automehaničarima, i s life trenerima, konzultantima itd…svi se bore za onaj komad prostora ekranu kupca!

Zbog toga, i još mnogo drugih faktora, kao što je povećavanje cijene online oglašavanja na primjer, bitno je da iskoristite što veći broj posjeta koje imate na svojoj vlastitoj stranici.

Pod “iskoristite”, mislim na konvertiranje posjetitelja u pretplatnike i konačno kupce.

Pa šta napraviti?

Volio bih kada bi odgovor bio toliko jednostavan da stane u samo jedan blog post. Ali na žalost nije…

Evo nekoliko kratkih savjeta koje možete koristiti kao upute i potrebne korake koje trebate savladati u vašem online marketingu. To su i elementi koji trebaju biti sastavni dio vaše online strategije:

1) Prvu stvar koji možete popraviti (ili razumjeti) jest način na koji komunicirate sa svojim posjetiteljima. Jednostavno ne možete komunicirati na isti način sa nekim tko je prvi put na vašoj stranici i nekim tko je već postao vaš kupac, ili se upravo sprema da postane. Ovakav, da ga nazovem tradicionalni način komunikacije sa posjetiteljima, u današnjem online marketingu dovodi to tradicionalno loše konverzije. Ako uopće do nje dođe.

Više informacija o ovoj temi možete saznati u post-u kojeg sam napisao: “Višeslojni marketing kao budućnost online oglašavanja”.

2) Koristite marketing funnel kao vaše online “oružje”. Osim svoje prvobitne namjene da od neinformiranog posjetitelja napravi žednog kupca, pobrinite se da vašim marketing funnel-om date dovoljno vremena osobi koja je dio njega, da sama odabere trenutak, odnosno kada će biti spremna otići korak dalje sa vama – postati vaš novi kupac.

3) Landing stranice kao ulaz pretplatnika u vaš marketing funnel. Landing stranica je najbolji alat (da ju tako nazove) za skupljanje pretplatnika i potencialnih kupaca te najbolje mjesto za slanje plaćenog prometa.

4) Email marketing kao sredstvo komunikacije, povezivanja i pozicioniranja kao autoriteta svojim pretplatnicima i potencijalnim kupcima. Email marketing je i dalje najjeftiniji i najintimniji oblik komunikacije online. Što ga prije krenete koristiti u vašem online biznisu, brže će te ubrati njegove plodove.

5) Generiranje prometa. Kada imate postavljen marketing funnel, tek bi tada preporučio da krenete sa trošenjem novca na plaćeni promet. Sve prije toga bi bilo bacanje novca.

Ako ste se pronašli u ovim riječima, za početak bih vam preporučio da pogledate kakvi tipove posjetitelja postoje koji dolaze na vašu stranicu, te zašto pravimo odmah samoubilačku grešku i šaljemo istu poruku svim posjetiteljima.

Sastavio sam kratki vodič (guide) koji možete preuzeti OVDJE da ne pravim ovaj post predugim. Definitivno prva stvar koju trebate razumjeti kada govorimo o online marketingu.

Kliknite ovdje i preuzmite moje besplatni vodič.

Ako imate pitanje vezano za tipove posjetitelja i kako pravilno komunicirati sa njima, slobodno mi pošaljite email i rado ću vam odgovoriti i po mogućnosti pomoći.

Pozdrav,
Mišo

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 1.1K
 •  
 •  
 •  

Besplatni promet i SEO Optimizacija – Kako rangirati stranice na sami vrh web tražilica?

SEO Optimizacija – you love it or hate it! Cilj mi je pokazati vam šta trebate znati o rangiranju stranica i kako dobiti kvalitetan besplatni promet (posjetitelje) s tražilica. Bez obzira ako do sad nikad niste čuli za “SEO optimizaciju”. Plaćeni promet je moj No.1 što se tiče izvora posjetitelja. Ali ne treba zanemariti (ni […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

September 23 32 min. za pročitati

Koja su 3 ključna elementa koja će automatizirati dobar dio vašeg online marketinga?

Odgovor bi bio: – Pravi alat – Automatizacija – Segmentiranje Pogledajte video gdje sam detraljnije objasnio sva 3 elemnta:   Zašto bi Vas to TREBALO zanimati? Jer ovdje vrijedi Paretov zakon 80/20. Odnosno 80% vašeg profita dolazi od 20% osoba iz vašeg biznisa. Drugim riječima, znate li vi tko su osobe koje pridonose rastu vašeg […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 •  
 •  
 •  
 •  

May 8 < 1 min. za pročitati

Što je sve potrebno da bi dobili besplatni promet sa tražilica – SEO u 2019

Plaćeni promet meni je najdraži izvor posjetitelja, ali to ni slučajno ne znači da treba zanemariti organski promet. SEO treba svakom online biznisu biti dio marketinške strategije, pogotovo one dugoročne. Zašto SEO? Samo u Google se pretražuje preko 3.5 milijardi pretraga…dnevno. To je ogromna količina potencijalnih kupaca i nepresušan izvor prometa. Ali kako rangirati stranice […]

Ako vam se sviđa pročitano, podijelite sa drugima:
 • 6
 •  
 •  
 •  

January 31 3 min. za pročitati